Cadeaukaarten

Onder een cadeaukaart wordt verstaan een ‘ongeactiveerde’ plastic card die in een winkel tot een bedrag opgewaardeerd kan worden en vervolgens cadeau wordt gedaan. De ontvanger kan dan dat bedrag besteden bij de betreffende aanbieder(s) van de kaart. Veelal kunnen de cadeaukaarten opgewaardeerd worden van 5 tot 150 euro.

De cadeaukaart is een product waar met relatief weinig moeite goede omzetten gehaald kunnen worden. De marges zijn wel laag, maar daarentegen hoeft de ondernemer geen investeringen te doen.

Een nieuwe subcategorie zijn de ‘Self-use’ kaarten, kaarten die de consument voor zich-zelf kopen. Denk hierbij aan prepaid creditkaarten of kaarten waarmee je muziek, apps of computerspellen kunt kopen. Deze ‘Self-use’ kaarten ontwikkelen zich in snel tempo. Enerzijds door de autonome groei van bestaande kaarten en anderzijds door uitbreiding van het aanbod aan kaarten.

Een groot deel van de verkoop van cadeaukaarten vindt plaats in de tabaks- en gemaks-detailhandel.

Het aanbod en de verkoop van cadeaukaarten is ook in 2013 weer verder gegroeid. Van vele tientallen warenhuizen, pretparken, bioscopen, winkel- en hotelketens en andere leisure-aanbieders zijn inmiddels cadeaukaarten te koop. Met name het aandeel van de zogenaamde belevingsbonnen is toegenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan GiftFor2 en Bongo.

Door dit grote aanbod, hebben de verschillende winkel(ketens) keuzes moeten maken welke kaarten wel en niet verkocht worden.

In 2013 is ook de concurrentie voor deze assortimentsgroep verder toegenomen. Naast het feit dat alle supermarkten inmiddels een assortiment cadeaukaarten hebben, mengen ook warenhuizen en het benzinekanaal zich in de strijd.

Bron: NSO, Readshop, Tabaronde en Primera

Omzetmonitor Gemakswinkels
De artikelgroep Cadeaukaarten valt in de Omzetmonitor Gemakswinkels onder Overige producten.


Tabak2day Marktgids

In deze gids het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Kijk voor meer informatie op www.tabak2day.nl (u moet wel inloggen).