Cadeaukaarten

Onder een cadeaukaart wordt verstaan een ‘ongeactiveerde’ plastic card die in een winkel tot een bedrag opgewaardeerd kan worden en vervolgens cadeau wordt gedaan. De ontvanger kan dan dat bedrag besteden bij de betreffende aanbieder(s) van de kaart. Veelal kunnen de cadeaukaarten opgewaardeerd worden van 5 tot 150 Euro.

Het aanbod en de verkoop van cadeaukaarten is ook in 2012 verder gegroeid. Van vele tientallen warenhuizen, pretparken, bioscopen, winkel- en hotelketens en andere leisure-aanbieders zijn inmiddels cadeaukaarten te koop. Een groot deel van deze verkoop vindt plaats in de tabaks- en gemaksdetailhandel.

De inschatting is dat de totale markt voor elektronische cadeaukaarten, zo’n ruim 100 miljoen euro groot is in 2012. We spreken dan over geactiveerde cadeaukaarten die via een derde, zoals een tabaks- en gemakswinkel, aan de consument wordt verkocht. Deze markt groeit nog steeds explosief. Mede door een verdere uitbreiding van het aanbod en nog meer acceptatie door de consument. Verder zal de verschuiving van de papieren naar de elektronische variant doorzetten. Sinds 1 september 2012 is ook de boekenbon verkrijgbaar als cadeaukaart .

Circa een vijfde deel van de verkochte cadeaukaarten heeft als thema belevenissen (bij-voorbeeld GiftFor2 en Bongo). Vier vijfde deel is retail (bijvoorbeeld V&D en Bol.com) en Gaming/Music (bijvoorbeeld iTunes, Spotify).

Betaaltegoed
Een ander snel groeiend concept is de prepaid internetbetaalkaart. Bijvoorbeeld voor consumenten die online willen winkelen, maar geen creditcard hebben. En/of voor consumenten die gesteld zijn op hun privacy of hun online bestedingen in de hand willen houden met een gelimiteerd, vooraf bepaald bedrag.
De markt voor online betaalproducten zoals Paysafecard, Ukash, Prepaid Visa en Prepaid Mastercard producten is in Nederland in 2012 zo'n 125 miljoen euro groot. Tabak en Gemak neemt zo'n 12,5 miljoen euro (10%) voor haar rekening van deze totale markt.

Bovenstaande cijfers zijn exclusief de papieren cadeaubonnen, eigen cadeaukaartprogramma's en B2B.

Bron: NSO en Lekkerland

Omzetmonitor Gemakswinkels
De artikelgroep Cadeaukaarten valt in de Omzetmonitor Gemakswinkels onder Overige producten.


Tabak2day Marktgids

In de Marktgids staat het jaarlijkse verslag over de branche, inclusief de marktcijfers, en een actueel overzicht van alle producten, prijzen en leveranciers. Als NSO-lid kunt u hier de marktgids downloaden.