Rechter beslist: Primera in Paddepoel mag op zondag dicht

22 november 2017

Ondernemer Gerard Platjouw mag zelf bepalen of zijn Primerawinkel in het Groningse winkelcentrum Paddepoel op zondag zijn deuren opent. Wel is de ondernemer verplicht aan de koopavond op donderdag mee te doen. Dat was de uitspraak Deze Week van het gerechtshof in Leeuwarden.
Primera-ondernemer Gerard Platjouw werd vorig jaar veroordeeld tot het betalen van de boetes voor het niet openen van zijn winkel op zondag. Platjouw is niet de enige die ’s zondags gesloten blijft. Voor veel zelfstandige ondernemers is zondagsopenstelling niet rendabel vanwege lagere omzet en hoge personeelskosten. 
De rechtbank in Groningen oordeelde eerder dat Plathouw wel mee moest in de verplichte zondagopenstelling en besloot dat de boetes die door de verhuurder opgelegd waren, in totaal 10.500 euro, betaald moesten worden.
In hoger beroep oordeelt het hof Deze Week dat de verruiming van de openingstijden die in 2014 is doorgevoerd, zonder medeweten van winkeliers is bepaald. Daardoor hoeft de winkel op de maandelijkse koopzondag en op zaterdag tussen vijf en zes uur niet open te zijn.
Platjouw laat tegenover het Dagblad van het Noorden weten blij te zijn met de vrijheid om zelf te bepalen wat goed is voor zijn winkel. Dat de deuren op donderdagavond wel verplicht open moeten, neemt hij voor lief. “Ik begrijp dat ik me aan de reguliere openingstijden moet houden.”