Voorkom fraude met cadeaukaarten

13 december 2017

U heeft ongetwijfeld kennis genomen van de uitzending van het BNN-VARA programma Kassa van zaterdag 9 december jl.
In deze uitzending heeft Tamar de Leeuw, bestuurslid van BrancheVereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL), gereageerd op het item over mogelijke fraude met cadeaukaarten.
Naar aanleiding van deze uitzending heeft de BVCNL een persbericht uitgegeven waarin een aantal maatregelen worden aangekondigd om deze fraude tegen te gaan.
Bijgaand de aanbevelingen die de BVCNL aan haar leden doet op een rijtje gezet:

  • Alleen bestedingen met de cadeaukaart toe te staan aan consumenten die de originele kaart daadwerkelijk kunnen tonen. Dus accepteer geen “kaarten-apps” of zelfgemaakte foto’s op een mobiel apparaat als betaalmiddel.
  • Neem contact op met uw IT leverancier over het toevoegen van de PIN code aan de saldochecker op uw website zodat de kaarteigenaar ook de PIN code moet invoeren bij het controleren van het saldo.
  • De BVCNL onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de barcodes op de kaarten af te dekken met een ‘peel off’ label. Dit label wordt verwijderd bij verkoop aan de consument.
    Op deze manier is het niet meer mogelijk de barcode te kopiëren of te fotograferen.
  • In de uitzending heeft de BVCNL aangegeven dat consumenten die fraude vermoeden met hun cadeaukaart zich kunnen melden bij info@bvcnl.nl die de melding zal doorzetten naar de desbetreffende kaartuitgever.
  • De BVCNL heeft een security/fraude commissie in het leven geroepen die zich gaat bezighouden met innovatie op veiligheidsgebied.

Al deze aanbevelingen moeten ertoe leiden dat de consument vertrouwen behoudt in de cadeaukaart en laten zien dat we fraudevermoedens meteen aanpakken.