Blokhuis: reclameverbod en leeftijdsgrens voor verhittingsapparaten tabak

18 mei 2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) maakte Deze Week bekend met nieuwe wetgeving te komen om apparaten die bedoeld zijn om tabak te verhitten - zoals het IQOS apparaat - aan banden te leggen. Tot op heden vallen deze niet onder de Tabaks- en Rookwarenwet. Aan die status wil de staatssecretaris een einde maken. Dat betekent dat er onder andere verpakkingseisen, een leeftijdsgrens en een reclameverbod komt voor deze producten. Met deze bekendmaking reageert de Staatssecretaris op een lang verwacht RIVM-rapport over ‘nieuwsoortige tabaksproducten’.

Staatssecretaris Blokhuis werkt aan een pakket van wetten, regels en samenwerkingsafspraken om roken verder terug te dringen. Dat doet hij onder andere in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. Dit wordt na de zomer verwacht. Het kabinetsbeleid is erop gericht om de eerste rookvrije generatie dichterbij te brengen.
In een reactie geeft Philip Morris aan de onderzoeksresultaten van het RIVM naar het rookloze product IQOS te verwelkomen. De fabrikant ziet daarin een bevestiging dat de damp van IQOS aanzienlijk minder schadelijke stoffen bevat dan sigarettenrook en “waarschijnlijk minder schadelijk is dan het roken van een tabakssigaret”. Volgens Philip Morris dient de Nederlandse overheid een keuze te maken; acht zij het wenselijk dat rokers geïnformeerd worden en overstappen op betere alternatieven of kiest zij ervoor het roken van sigaretten en shag in stand te houden?