Tabakswinkels over preventieakkoord: Zo ingrijpend, er gaan zaken omvallen

26 november 2018

We moeten onze hele winkels ombouwen. Dit gaat ondernemers de kop kosten. De 1800 tabakswinkels zien met angst en beven de maatregelen tegemoet die in het preventieakkoord staan om het aantal rokers drastisch omlaag te krijgen.

Gerard van Wezenbeek heeft al 37 jaar een tabakswinkel in het Brabantse Kaatsheuvel. De maatregelen in het preventieakkoord zijn hard binnengekomen bij hem.

'Niet meer bol te werken'
"Ik mag straks geen reclame meer maken. Dat geldt voor alle rookwaren, dus ook voor e-sigaretten. Daardoor loop ik alleen al tienduizend euro per jaar mis."

Daarbij moet hij zijn zaak ombouwen. Door de maatregelen in het preventieakkoord mogen tabakswinkels hun sigaretten niet meer zichtbaar ten toon stellen. Alleen voor de zaken die alleen tabak en rookwaar verkopen, wordt nog een uitzondering gemaakt.

Afdekken
Gerard heeft ook andere producten en dus moet hij de zes strekkende meter aan rookwaar helemaal gaan afdekken. "Een heel ingrijpende operatie."

"Er gaan absoluut zaken omvallen omdat het voor ons niet meer bol te werken is", zegt de ondernemer. De Brabander noemt de plannen verder 'betuttelend'. "Het neemt het plezier in ondernemen helemaal weg."

Grote zorgen
Jan Willem Burgering, directeur van de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel, snapt de zorgen van Van Wezenbeek helemaal. Ze worden gedeeld door de eigenaren van de 1800 andere tabakswinkels in ons land. 

"Ondernemers moeten hele winkels gaan ombouwen. Het is niet een kwestie van even een schot neerzetten, het is een hele nieuwe winkelformule", zegt Jan Willem Burgering. Hij vermoedt ook dat ondernemers failliet gaan. "Het ombouwen van winkels én het mislopen van reclame-inkomsten kan echt de doodsteek zijn voor veel ondernemers."

'Geen beleid'
Volgens Burgering worden er heel snel heel ingrijpende stappen gemaakt. De voorbereidingstijd is ook veel te kort, vindt hij. Dat ook de e-sigaretten straks waarschijnlijk niet meer zichtbaar mogen zijn, is volgens Burgering ook niet uit te leggen.

"Daardoor kunnen de winkels niet meer hun adviesfunctie uitvoeren. In Engeland is het aantal rokers volgens hem flink gedaald door de stimulering van de e-sigaretten. Kortom, daar zou een winkelier idealiter gewoon voorlichting over moeten kunnen geven."

Ingrijpende maatregelen
De Brabantse ondernemer Gerard van Wezenbeek snapt wel dat de overheid naar een rookvrije samenleving wil. "Maar dat er zo snel zulke ingrijpende stappen worden genomen, is niet uit te leggen. Zonder dat we mochten meepraten worden er ingrijpende maatregelen op ons bordje gelegd."

En daar kampen de ondernemers al jaren mee, stelt hij. "We moeten al jaren en jaren aan zoveel regels voldoen. Daar komt deze berg aan maatregelen nu bij. Het plezier in ondernemen wordt ons steeds meer afgenomen."

Hoop
Gerard verkoopt naast tabak ook nog andere producten, en hij heeft een Post NL-afhaalpunt. "Ik ben steeds minder afhankelijk geworden van rookproducten. Zoals veel van mijn collega's. Daarom hoop ik mijn hoofd boven water te kunnen houden."

Bron:RTL Nieuws, 23 november 2018