Kamer wil debat over invulling uitstalverbod

25 januari 2019

Vrijdag 23 november jl. publiceerde het Kabinet het Nationaal Preventie Akkoord (NPA). Met daarin onder meer een voorstel tot een uitstalverbod van tabaksproducten in het verkooppunt. 
Woensdag 19 december stuurde Staatssecretaris Blokhuis, in vervolg op het NPA, een voorstel tot wijziging van het Tabaks- en rookwarenbesluit naar het parlement. Daarin stelt hij onder meer voor dat het uitstalverbod van tabaksproducten vanaf 2020 in moet gaan in supermarkten en voor de overige verkooppunten vanaf 2021. Met een uitzondering voor zogenoemde kleine en/of superspeciaalzaken. 

Dit voorstel stond Deze Week op de agenda van de Tweede Kamercommissie voor VWS. De Kamer sprak daarbij uit dat dit voorstel niet als ‘hamerstuk’ kan passeren, maar dat de Kamer zelf nog moet bepalen hoe zij dit voorstel gaat behandelen. 
Ook heeft de Tweede Kamer inmiddels meer dan 500 vragen aan het Kabinet gesteld over het NPA. De verwachting is nu dat er eerst een debat over het NPA plaatsvindt en pas daarna een overleg over het voorstel van de staatssecretaris. 
Jos Zuijdwijk: “Het is goed dat de VWS-commissie dit voorstel niet zo maar heeft laten passeren. Daar hadden we ook op aangedrongen in contacten met Kamerleden. Ook bij de komende behandeling zullen we aandacht vragen voor de positie van onze ondernemers en winkels”.