PostNL mag Sandd toch overnemen

4 oktober 2019

Onder strenge voorwaarden staat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) de overname van Sandd door PostNL toe. Daarmee overrulet zij de ACM die eerder geen vergunning verleende voor de overname. Volgens Keijzer zijn er algemene belangen in het geding die zwaarder wegen dan de mededingingsbelemmeringen zoals de ACM die ziet. De staatssecretaris vindt dat een overname noodzakelijk is om de postbezorging in Nederland op peil en betaalbaar te houden. In haar besluit zijn waarborgen ingebouwd voor de medewerkers van Sandd en PostNL en wordt de winst die PostNL mag behalen gemaximeerd. Dit moet een te forse stijging van de postzegelprijs voorkomen. Ook moet PostNL op haar netwerk toegang verlenen tot andere postvervoerbedrijven.
Helaas rept de Staatssecretaris in haar besluit niet over de positie van de retailers met een post en-/of pakketpunt. De NSO/VVP neemt contact op met het Ministerie van EZ om deze positie nogmaals onder de aandacht te brengen.

Dinsdagavond 15 oktober a.s. organiseert de VVP/NSO bij het Vakcentrum in Woerden een Ondernemersgesprek over actuele ontwikkelingen in de post- en pakketenmarkt. Met name zal gesproken worden over het “verdien”model van PostNL. Aanmelden voor deze avond kan via bureau@vvp.nu