Public Health England bevestigt: e-sigaretten zijn 95% minder schadelijk dan het roken van tabaksproducten

18 oktober 2019

In de recente berichten uit Amerika, over alarmerendere gevolgen van het gebruiken van e-sigaretten, wordt vaak verwezen naar het standpunt van de Britse Gezondheidsorganisatie Public Health England (PHE). Deze organisatie heeft eerder verklaard dat het dampen van e-sigaretten tot 95% minder schadelijk is dan het roken van tabaksproducten. 
In een brief van 9 oktober jl. aan het Britse parlement heeft Public Health England haar standpunt bevestigt dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dat traditionele tabaksproducten. Ook op basis van recent wetenschappelijk onderzoek blijven zij bij hun standpunt dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn en consumenten helpen bij het stoppen met roken. De recente berichten uit Amerika geven PHE geen reden om deze zienswijze aan te passen. Daarbij verwijzen ze naar de andersoortige producten die in Amerika kennelijk problemen hebben veroorzaakt. De e-smokingproducten die in Europa in de reguliere detailhandel worden verkocht, voldoen aan strengere Europese eisen. 
De PHE verklaart verder bezorgt te zijn over het effect van de recente berichtgeving. Rokers van tabaksproducten zouden kunnen gaan denken dat e-sigaretten gevaarlijk zijn, waardoor zij niet overstappen naar deze minder schadelijke producten. 
De PHE roept de Britse overheid op door te gaan met haar succesvolle beleid en te communiceren dat e-smoking een minder schadelijk alternatief is voor het roken van tabaksproducten. Het aantal rokers in the UK neemt snel af en het aantal jeugdige dampers is sinds 2016 niet toegenomen. De meeste dampers in de UK zijn geheel gestopt met roken. Ook is er geen wetenschappelijke indicatie dat het dampen van e-smoking producten en roken van tabaksproducten zou normaliseren.  

Klik hier om de gehele brief van PHE te lezen.