Protocol Verantwoord Winkelen

25 maart 2020

Vanmiddag hebben NSO Retail leden een email ontvangen over het Protocol Verantwoordelijk Winkelen die per direct in werking is getreden. Dit protocol heeft als doel de verspreiding van het coronavirus in de winkel tegen te gaan. Vanuit NSO Retail hechten wij bijzonder veel belang aan het zorgvuldig en volledig uitvoeren van dit protocol op de winkelvloer. Om ondernemers daarbij te helpen is er diverse winkelmateriaal ontwikkeld om in de winkel te gebruiken. Maar ook om de consument die uw winkel wil gaan bezoeken van buitenaf te informeren. Dit betreft met name het feit dat er maar een beperkt aantal klanten in uw winkel mogen komen. Het protocol schrijft voor dat er maximaal 1 klant per 10 m2 winkelvloeroppervlakte in uw winkel aanwezig mag zijn. Dit is uitgezonderd ondernemer en winkelmedewerkers.

NSO Retail doet een dringend beroep op haar leden om de poster uit te printen en op te hangen. Vul op de poster ‘Voorzorgsmaatregelen in onze winkel’ in hoeveel klanten er maximaal in uw winkel terecht kunnen. Hang deze poster vervolgens op bij de ingang van de winkel en bij de toonbank.

Naast het protocol dat voor de gehele detailhandel geldt vragen wij speciale aandacht voor de volgende branchespecifieke afspraken voor communicatie richting de klant:

Laat uw ID-bewijs leesbaar zien, maar houd deze zelf vast  

En indien er postale diensten verleend worden: 
 
Geef uw postpakket niet aan, maar leg deze op de toonbank.  

Voor zover van toepassing ook graag het volgende doen:  
 
Haal samples, proeverijen, monsters, probeerartikelen uit de winkel. Laat uw klanten geen e-liquids proberen.  
 
Met het niet strikt handhaven van deze richtlijnen riskeert de ondernemer een boete van 4.000 euro en/of sluiting van de winkel.