Groot deel sealbagautomaten gesloten

7 april 2020

De Nederlandse banken sluiten per vandaag -7 april- 800 van de 1200 zogenoemde sealbagautomaten. Deze worden gebruikt om geld af te storten, maar door de coronacrisis worden deze automaten toch al minder gebruikt. 

Op de website van uw bank (en op www.geldmaat.nl) kunt u zien welke sealbagautomaat bij u in de buurt in gebruik blijft. De openingstijden van deze sealbagautomaten (het tijdvak waarin geld kan worden gestort) zijn van 06.00 tot 18.30 uur. De overige automaten zijn leeggehaald en uitgezet. Ook de automaten die openblijven, worden dagelijks leeggehaald en uitgezet.  
Om cash geld te storten kunt u, tijdens openingsuren, ook terecht in uw bankkantoor bij een gewone afstortautomaat. Ook hierover vindt u informatie op de website van uw bank. 

De resterende automaten gaan om 18.30 dicht. Dat geeft ondernemers net iets meer ruimte om (indien nodig) de dagomzet af te storten. Detailhandel Nederland heeft daarop aangedrongen en de banken gevraagd op hun websites goed aangeven waar nog afgestort kan worden tot 18.30 uur, aangezien ook veel filialen dicht zijn. 

De tijdelijke sluiting van een groot aantal sealbagautomaten is noodzakelijk uit het oogpunt van veiligheid. Afgelopen week hebben enkele plofkraken plaatsgevonden op sealbagautomaten. Hierbij zijn zware explosieven gebruikt, is veel schade veroorzaakt en zijn er tijdelijk woningen ontruimd.  
Banken adviseren u zoveel mogelijk betalingen via (contactloze) pinbetalingen te ontvangen; ook dit draagt bij aan de veiligheid.