Vanaf 1 juli 2021: Statiegeld op kleine plastic flesjes

1 mei 2020

Vanaf 1 juli volgend jaar wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Eerdere afspraken met het bedrijfsleven om het aantal plastic flesjes in het milieu terug te dringen hebben, volgens het Kabinet, onvoldoende resultaat opgeleverd.  
Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Bij zo’n 12.000 verkooppunten kunnen de flesjes straks worden ingeleverd: in supermarkten (> 200 m2), via cateraars, op treinstations met bemande verkooppunten en bij grote tankstations langs de weg. Horeca en bijvoorbeeld tabaks-/gemakswinkels zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen. 
Als het ook niet lukt het aantal blikjes in het milieu terug te dringen zal ook hiervoor statiegeld worden ingevoerd. In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit.