Vóór maart 2022: UBO inschrijven!

3 augustus 2021

Sinds september 2020 geldt er een verplichting voor ondernemers om hun UBO in te schrijven in het UBO-register. Een UBO is een “Ultimate Beneficial Owners”, de uiteindelijk belanghebbenden van een bedrijf of organisatie. UBO’s zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben. Het zijn de natuurlijke personen die gelden uit de onderneming ontvangt of die bepaalt waar de gelden naar toe gaan. Simpel gezegd: als Henk beslist over het geld, dan moet Henk in het UBO-register staan. Zo kan iedereen direct zien wie over het geld gaat. Het volgt uit de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. De overheid wil misbruik van rechtspersonen en personenvennootschappen harder aanpakken.

Het UBO-register wordt beheerd door de Kamer van Koophandel . Verplicht om hun UBO’s in te schrijven bij de KvK zijn onder meer: niet-beursgenoteerde BV’s en NV’s en coöperaties.
Eenmanszaken hoeven geen UBO’s in te schrijven. Heb je als ZZP-er een éénmanszaak, dan heb je geen inschrijfverplichtingen voor het UBO-register. Maar is je rechtsvorm een BV, een maatschap of een VOF (Vennootschap onder Firma), dan heb je dus wel een verplichting.

Ondernemers met een bestaande onderneming, hoeven bij voorhand niet de registratie te doen. Zij krijgen automatisch bericht van Kamer van Koophandel als zij de inschrijving moeten doen in het UBO-register.
Gaat u een nieuwe onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel, dan moet u direct de UBO opgeven als dat voor de gekozen rechtsvorm verplicht is. Bestaande rechtspersonen en ondernemingen hebben tot maart 2022 de tijd om hun UBO’s in het UBO-register te registreren. Zie hier een filmpje met meer informatie over het UBO-register