Per 1 juli: wijziging tabak- en rookwarenwet

18 februari 2022

Per 1 juli a.s. worden andere eisen gesteld aan elektronische verhittingsapparaten en het uiterlijk van tabaksproducten. De overheid maakte deze week bekend dat producten die hier niet aan voldoen nog tot 1 juli 2023 mogen worden uitverkocht. De volgende regels worden van toepassing op elektronische verhittingsapparaten:

  1. Geen positieve marketinguitingen op de verpakkingen. Er mag bijvoorbeeld niet worden vermeld dat het product minder schadelijk zou zijn dan een ander product.
  2. Op de verpakking van de elektronische verhittingsapparaten wordt de volgende gezondheidswaarschuwing verplicht: 'Dit product schaadt uw gezondheid. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers'.
  3. Op plekken waar dat nog is toegestaan moet een reclame-uiting worden voorzien van de volgende gezondheidswaarschuwing: 'Dit product schaadt uw gezondheid'.

Hiermee worden de regels voor elektronische verhittingsapparaten gelijkgetrokken met die van elektronische sigaretten.

Aan het uiterlijk van sigaretten wordt per 1 juli a.s. ook nadere eisen gesteld. Zoals:

  1. Een filtersigaret dient een lengte tussen de 80 en 85 millimeter te hebben en een sigaret zonder filter tussen de 65 en 70 millimeter. De diameter moet voor beide sigaretten tussen de 7,5 en 8 millimeter zijn.
  2. De merknaam en merkvariant mogen uitsluitend de letters van het alfabet, getallen of &-teken bevatten. In standaard lettertype Helvetica.
  3. Indien een sigaret een filter bevat, dient de filter zelf wit van kleur te zijn en het papier dat de filter omhult is eveneens wit of bevat een print van imitatiekurk.

Vanaf 1 juli a.s. mogen alleen nog maar elektronische verhittingsapparaten en sigaretten geproduceerd worden die aan deze gewijzigde regels voldoen. Producten die hieraan niet voldoen mogen nog tot 1 juli 2023 uitverkocht worden aan consumenten.