Honderden MKB-ondernemers lopen gevaar in hun eigen winkel

2 juni 2022

Lokale ondernemers met een tabakswinkel/speciaalzaak hebben te maken met de regel dat tabaksproducten niet buiten de winkel zichtbaar mogen zijn. Als gevolg van een te rigide handhavingspraktijk van de NVWA brengt dat in de dagelijkse praktijk grote risico’s met zich mee. Bij inspectie van winkels worden ondernemers gesommeerd dat zij hun voordeur, etalage, volledige gevel volledig moeten afdekken of afplakken.

Voor de veiligheid van deze ondernemers en medewerkers is het van belang dat zij vanuit de winkel naar buiten kunnen kijken. En dat voorbijgangers kunnen zien of er zich in de winkel geen ongewenste taferelen afspelen. Het afplakken van etalages, deuren of ramen kan en mag niet gevraagd worden van deze ondernemers. 
Vanuit het oogpunt van winkelveiligheid is dit een onverantwoorde en onveilige situatie. In een brief aan de MKB-woordvoerders in de Tweede Kamer heeft NSO Retail deze Kamerleden verzocht het kabinet aan te sporen te komen met een werkbare regeling om de veiligheid van ondernemers en winkelmedewerkers te garanderen.

In een eerder overleg tussen NVWA en NSO Retail heeft de NVWA begrip getoond voor dit veiligheidsaspect. Toegezegd is dat het toezicht in redelijkheid zou plaatsvinden. De inspecteur zou niet met de neus tegen de winkelruit gaan staan om na te gaan of er producten zichtbaar zijn. De afgelopen maanden hebben diverse inspecties plaatsgevonden waarbij de ondernemers toch door de NVWA-inspecteur werd gesommeerd de winkel volledig te blinderen.

Wat het risico in de praktijk is blijkt uit deze video uit Opsporing Verzocht. Deze winkel, met volledig geblindeerde gevel, werd onlangs overvallen. In veel gemeenten worden deze ondernemers aangesproken door de wijkagent. Die beschouwen deze situatie als zeer onveilig en volstrekt onverantwoord.