NSO Retail pleit voor uitstel verhoging tabakaccijns

26 september 2022

De regering heeft het voornemen de accijns op sigaretten volgend jaar met meer dan 20% te verhogen en die op shag met meer dan 30% en dat gebeurt in 2024 nog eens. In een brief aan de Tweede Kamer pleit NSO Retail voor uitstel van de voorgenomen accijnsverhoging.

Jos Zuijdwijk, voorzitter van NSO Retail: “De inflatie is nu al torenhoog en stijgt gierend verder. Wanneer de accijns volgend jaar wordt verhoogd zal de inflatie nog verder worden aangewakkerd. En dat in een tijd dat onze ondernemers net herstellende zijn van ruim twee jaar corona. Dat zijn goede argumenten om de accijnsverhoging op rookwaren een jaar uit te stellen en door te schuiven naar 2024 en 2025. Natuurlijk begrijpen wij dat de overheid accijns inzet om roken te ontmoedigen. Alleen, als je deze verhogingen niet afstemt met je buurlanden dan gaat de consument andere wegen bewandelen. Dat gaat ten koste van Nederlandse winkeliers en levert de volksgezondheid niets op.”

Zuijdwijk roept het kabinet op om accijnsverhogingen uit te stellen, in ieder geval tot 2024 en deze te laten samenlopen met het verkoopverbod van supermarkten. Bij een tabaksverkoopverbod in supermarkten zullen rokers hun rookwaren moeten kopen bij de overblijvende retailkanalen, te weten tabakszaken en tankstations. Zuijdwijk: “Voor de komende jaren leidt dit tot stijgende klantenaantallen voor onze ondernemers. Hun omzet uit de verkoop van rookwaren zal tijdelijk stijgen, waardoor hun economische positie zal verbeteren en daarmee de buurtfunctie van onze winkels. Dat is na corona voor onze ondernemers ook nodig”.

Kijk voor meer informatie op www.stopdeinflatie.nu