Cadeaukaarten

Cadeaukaarten blijken ook tijdens de pandemie een geliefd cadeau om te geven en te krijgen. Onderzoek in opdracht van de Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland toont namelijk aan dat de cadeaukaart voor veel consumenten behoort tot hun favoriete geschenk. Ze vragen zelfs specifiek om een cadeaukaart. Met als hoogtepunt de kerstperiode. Inmiddels is voor 52% van de werknemers een cadeaukaart het favoriete eindejaarsgeschenk. Veel mensen vinden een cadeaukaart leuk om te schenken. Bij werkgevers is de cadeaukaart veruit favoriet als eindejaarsgeschenk. Meer dan de helft van alle werknemers die een eindejaarsgeschenk heeft ontvangen, geeft de voorkeur aan een cadeaukaart. Daarmee is de cadeaukaart als eindejaarsgeschenk een stuk populairder dan het kerstpakket.

1,5 MILJARD
In ons land wordt jaarlijks naar schatting ter waarde van € 1,5 miljard aan cadeaukaarten gekocht. Logischerwijs zijn er afgelopen jaar duidelijke verschillen te zien ten opzichte van voorgaande jaren. In horeca- en cultuursector stonden cadeaukaarten onder druk, terwijl webshops het vaak extra goed deden. Die verschillen zijn ook te zien bij de plekken waar consumenten hun cadeaukaarten kochten in 2020. Op supermarkten na waren in december - de belangrijkste verkoopperiode voor cadeaukaarten - veel van deze winkels gesloten. Dit heeft ook tot gevolg gehad dat cadeaukaarten in 2020 steeds vaker digitaal werden gekocht en verzilverd. Cadeaukaarten zorgen bij de locatie waar ze worden verzilverd voor extra omzet. Maar liefst 54% van de consument geeft meer uit dan de waarde die op de cadeaukaart staat. De gemiddelde extra besteding was in 2020 maar liefst €47. Een stijging van 9% ten opzichte van 2019. De gemiddelde waarde van een cadeaukaart steeg vorig jaar significant van €35 naar €39. En ondanks dat het online kanaal stijgt als voorkeurkanaal voor het kopen van cadeaukaarten, geeft 59% aan de cadeaukaart liever te kopen in een fysieke winkel.

Bron: BrancheVereniging Cadeaukaarten Nederland

Binnen de assortimentsgroep Cadeaukaarten heeft corona een groot impact gehad op het uiteindelijk omzetresultaat. Na jaren van gestage groei is de gemiddelde omzet over 2020 met 11,4% gedaald tot €109.199. Ook het omzetaandeel daalde flink; van 10,8% in 2019 tot 9,4% in 2020.

Omzetaandeel productgroep cadeaukaarten

Jaar Omzet cadeaukaarten Omzetaandeel
2019 123.259 10,8%
2020 109.199   9,4%

Het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Deze kunt u hier opvragen.