E-sigaret

De elektronische sigaret verovert langzaam maar zeker een vaste plek in de gemiddelde tabaks- en gemakswinkel. De reden? Enerzijds vanwege het tabakspecialisme. Anderzijds omdat de ondernemers en medewerkers de mogelijkheid en kennis hebben om klanten te adviseren over producten. Commerciele samenwerkingsverbanden lanceren daarnaast allerlei modules om ondernemers en medewerkers te ondersteunen bij de verkoop van e-sigaretten. De ondernemers die een focus hebben op e-sigaretten, door deelname aan deze modules of door de echte specialisten op dit gebied in het marktgebied te zijn, doen het namelijk relatief beter dan diegene die hier geen focus op hebben. Dus ook hiervoor geldt: passie plus expertise is rendement. 

Wetgeving
Het e-rooksegment is in 2017 officieel aangemerkt als een aanverwant (tabaks)product. In de TPDII, die in mei van kracht is gegaan, wordt het e-rooksegment dan ook benoemd. Sindsdien gelden  er officiele restricties op onder meer de hoeveelheid e-liquid in de flesjes en moeten fabrikanten de verpakkingen voorzien van waarschuwingsteksten. Voor 2018 zijn er nieuwe aanpassingen aangekondigd in de wet- en regelgeving met betrekking tot Shake & Vape en/of shortfills. De nieuwe regelgeving weerhoudt fabrikanten er niet van om volop te investeren inde markt. Zo zien we in 2018 een verschuiving in de samenstelling van de e-vloeistoffen. Doordat de verhoudingen van e-liquid veranderen, zijn ook de coils in de verschillende verdampers aangepast. Kende de e-rookmarkt een jaar geleden nog cig-a-like varianten, deze zijn nu helemaal van de markt verdwenen. Ook omdat de hardware, die nu verkrijgbaar is, een zeer goede kwaliteit coils heeft.

Andere landen
Ondanks de investeringen van ondernemers en fabrikanten blijft de markt in Nederland nog achter bij andere landen. Het gebruik van e-sigaretten is in Groot Brittanie gemeengoed. Daar is inmiddels naar schatting 50% van de rokers overgestapt op dampen. Vooral de positieve berichten door de Britse artsenorgansiatie en de daarbij aansluitende opstelling van de overheid is daar de oorzaak van. Wat gezien wordt is dat deze positieve invloed langzaam overwaait naar het Europees continent. De verwachting is dan ook dat de groei van gebruikers in de komende tijd snel zal toenemen. Zeker nu ook de tabaksindustrie met alternatieve dampwaar op de markt gaat komen. Toch blijft in Nederland de wet- en regelgeving door de NVWA in 2018 een issue. De eerste boetes zijn al uitgedeeld, ondanks dat voor veel winkeliers de regels nog niet eenduidig zijn.

Varianten
Binnen het assortiment e-sigaretten zijn er drie verschillende varianten te onderscheiden:

  • Vapingpen; een relatief eenvoudige batterij van 900 MhZ met een coil van 1.8 of 1.6 Ohmse waarde. Uitermate geschikt voor e-liquids met een samenstelling van 50/50 VG/PG. De coils zijn vervangbaar.
  • Boxmod; een kleine vaak rechthoekige batterij van minimaal 900 MhZ. Deze is instelbaar in wattage. Vervagbare coils, Ohmse waarde 1,2 - 1,8 Ohm.
  • Sub-Ohm Mod met meer dan 2500 MhZ, veelal met geintegreerde tank/verdamper. Ohmse waarde lager dan 1. Vervangbare coil, lager dan 1 Ohmse waarde.
  • Pod Systeem, open of gesloten, geen vervangbare coil. Coil geintregeerd in de wegwerp pod.

Bron: NSO, Smoke4fun en Trimbos Instituut

Omzetmonitor Gemakswinkels
Samen met Vloei & filterhulzen valt het assortiment e-sigaretten in de Omzetmonitor Gemakswinkels in de artikelgroep Rokersbenodigdheden. Uit de Omzetmonitor blijkt dat in 2017 de gemiddelde omzet van Rokersbenodigdheden per winkel € 30.228 was. Dit is een forse stijging van 13,1% ten opzichte van 2016. Deze stijging komt voornamelijk voort uit de populariteit van het e-smokingassortiment. Het omzetaandeel van de artikelgroep bedroeg in 2017 2,6%. In 2016 was dit aandeel 2,4%. Toen bedroeg de omzet per winkel van deze artikelgroep nog € 26.708.


Marktgids

Het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Deze kunt u hier opvragen.