Food

Het aanbod van foodartikelen (exclusief snacks en zoetwaren) in tabaks- en gemakswinkels is wisselend. In een groot aantal gemakswinkels kan de klant frisdranken en zwak-alcoholische dranken kopen. Zwak-alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en gedistilleerde dranken met een alcoholgehalte van minder dan 15%. Sterke drank mag alleen in een slijterij worden verkocht. Daarvoor is een slijterijvergunning nodig. De verkoop van bijvoorbeeld koffie, thee met bijvoorbeeld chocolade en/of bonbons is nog niet helemaal ingeburgerd. Afhankelijk van de locatie en de wensen van de klanten kunnen dit aantrekkelijk nieuw producten zijn voor de ondernemer met een gemakswinkel, met name voor de zogenoemde on the move/on the spot gemakswinkel.

Uit de Omzetmonitor Gemakswinkels blijkt dat in 2019 de gemiddelde omzet van food per winkel € 3.056 was. Dit is een omzetstijging van 4,1% ten opzichte van 2018. De gemiddelde omzet bedroeg toen € 2.935. Snoepgoed en zoetwaren worden niet tot deze omzet gerekend maar vallen in een aparte artikelgroep in de Omzetmonitor. Het omzetaandeel food is in gemakswinkels bescheiden. In 2019 kwam dit aandeel uit op 0,3%.


Het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Deze kunt u hier opvragen.