Overige productgroepen en diensten

Naast de beschreven assortimentsgroepen kan het assortiment van met name de gemakswinkel uit nog veel meer producten, diensten en services bestaan. Zoals bijvoorbeeld: fotoartikelen, batterijen, cadeauartikelen, pasfoto-service, stomerijservice en seizoen producten. Ook breiden veel tabaksspeciaalzaken hun assortiment uit met bijvoorbeeld scheer- en lederartikelen. Helaas zijn er van deze vele verschillende productgroepen geen specifieke marktcijfers beschikbaar voor de tabaks- en gemaksdetailhandel.  

Tickets 
De tabaks- en gemakswinkel is van oudsher de winkel waar de consument heen gaat om tickets te kopen voor sportwedstrijden, muziekconcerten en andere evenementen. Het aanbod van tickets is de laatste jaren fors uitgebreid. Over de omzetontwikkeling van tickets (zowel off- als online) zijn geen exacte cijfers bekend. 

Openbaar Vervoerbewijzen 
Het aantal transacties rond de OV-chipkaart, zoals het opladen en in- en uitchecken, is in 2017 met 110 miljoen toegenomen tot ruim 2,5 transacties. Tegen de achtergrond van een licht stijgend aantal OV-chipkaarten in omloop - van 14,2 miljoen in 2016 naar 14,3 miljoen afgelopen jaar - wijst dit op een intensiever gebruik van de OV-chipkaart door reizigers. 

Verschillende winkelformules uit de tabaks- en gemaksdetailhandel hebben distributieovereenkomsten met vervoersmaatschappijen. In de aangesloten winkels kan de reiziger terecht voor de aanschaf van een fysieke OV-chipkaart of voor het ophalen en opladen van een reisproduct. Naast de OV-locaties (met name trein- en busstations) is hierdoor tabaks- en gemaksdetailhandel een belangrijk verkoopkanaal voor OV-bewijzen. 

Bron: NSO, The Read Shop en Translink 

Omzetmonitor Gemakswinkels 
Tot 2017 werd de omzet van de artikelgroep cadeaukaarten in de Omzetmonitor Gemakswinkels meegenomen in de productgroep overige producten. Vanwege het toenemend omzetaandeel van de artikelgroep cadeaukaarten (7% in 2017) is met ingang van 2017 de categorie overige productgroepen gesplitst in overige producten en cadeaukaarten (omzet € 81.290). Uit de Omzetmonitor Gemakswinkels blijkt dat in 2017 de gemiddelde omzet van de overige productgroepen per winkel € 86.831 was. 


Marktgids

Het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Deze kunt u hier opvragen.