Post- en gelddiensten

De overgrote meerderheid van de tabaks- en gemakswinkel heeft een post- en/of pakketpunt. Dit vormt een belangrijk onderdeel van het (diensten)assortiment van de winkel. In veel van deze winkels kan de consument ook terecht voor financiële diensten, zoals een geldautomaat, bankservicepunt of geldverzenddienst. 
 
Post- en pakketdiensten 
Ook in 2017 is de brievenpostmarkt met ruim 10% afgenomen. De pakkettenmarkt daarentegen is in volume met meer dan 10% gestegen. In 2017 zijn ruim 400 miljoen pakketten verstuurd. 
De forse stijging van het aantal te distribueren pakketten legt een grote druk op de bezorging aan huis. Tabaks-/gemakswinkels vervullen een belangrijke distributiefunctie in hun verzorgingsgebied.

Aantal post- en pakketpunten in Nederland

Vervoerder Aantal
PostNL 2.500
DHL 1.300
DPD 750
GLS 600
UPS 800
Postmasters 16
Totaal 5.326

Naar verwachting zal de komende jaren het aantal consumentenaankopen via internet fors blijven groeien. Voorzien wordt een volumegroei van de pakkettenmarkt van meer dan 10% per jaar. PostNL heeft circa 70% van die markt in handen. DHL is runner-up met een marktaandeel van circa 20%. De overige pakketvervoerders, die ook pakketpunten hebben ingericht in de retail, zijn: DPD, GLS en UPS. PostMasters is een franchiseorganisatie waarbij kantoorvakhandel, boeken- en gemakswinkels zijn aangesloten. 

Financiële diensten 
De geldautomaat (flappentap) verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Dit vanwege de toename van het (contactloos) pinnen en het risico op ramkraken. Ook het aantal bancaire punten in de retail is in 2017 verder afgenomen. Algemene banken beperken het aantal eigen filialen. Alleen ING heeft – naast 235 eigen kantoren – nog een shop in shop formule: het ING Servicepunt (ISP). Het aantal ISP’s is in 2017 stabiel gebleven: 382. Voor ING Geldservice (contact geld pinnen bij de kassa) kan de klant in 319 winkels terecht. 

Vanaf april 2017 is de samenwerking tussen MoneyGram en PostNL beëindigd. Moneygram sluit sindsdien zelfstandig contracten met retailers voor het aanbieden van geldverzenddienst in winkels. Mei 2018 introduceerde winkelketen Primera een nieuwe betaalmogelijkheid; Cashly. Via Cashly kunnen online aankopen, acceptgiro’s en rekeningen in de winkel contant betaald worden.  

bron: VVP Marktverkenning 2017 (www.vvp.nu) 

Omzetmonitor Gemakswinkels 
De artikelgroep post- en gelddiensten in de Omzetmonitor Gemakswinkels omvat (naast de verkoop van traditionele postzegels) ook de zegelwaarden die uit de scanner rollen op de het post-/pakketpunt in de winkel en de zegelwaarden die gescand worden op de aangeboden poststukken of pakketten. Uit de Omzetmonitor Gemakswinkels blijkt dat in 2017 de gemiddelde omzet per winkel € 111.795 was. Dat is een groei van 2,8% in vergelijking met 2016 toen de omzet € 108.697 was. Het omzetaandeel van de artikelgroep post- en gelddiensten is in 2017 uitgekomen op 9,6%. 


VVP

De VVP is de onafhankelijke vereniging van retailers met post- en bankdiensten in hun assortiment.
Voor meer informatie kijk op www.vvp.nu

Brief Postmarkt

Hier kunt u de brief lezen van Minister Kamp aan de Tweede Kamer over de toekomstvisie op de Nederlandse postmarkt.