Post-, Pakket- en gelddiensten

In Nederland zijn ruim 9.000 post- en pakketpunten ingericht in retaillocaties. Zo ook in de meeste tabak- en gemakswinkels. Het post- en pakketpunt is een belangrijk onderdeel van het dienstenassortiment in de winkel. Niet zo zeer vanwege de directe verdiensten maar meer vanwege de aanloop van klanten (traffic). In veel van tabaks- en gemakswinkels kan de consument ook terecht voor financi.le diensten, zoals een geldautomaat, bankservicepunt of geldverzenddienst.

POST- EN PAKKETPUNTEN
Ook in 2019 is de brievenpostmarkt met ruim 10% afgenomen. De pakkettenmarkt daarentegen is in volume met meer dan 10% gestegen. In 2018 zijn ruim 440 miljoen pakketten verstuurd. Met 250 miljoen pakjes hee PostNL een marktaandeel van zo’n 60%. De forse stijging van het aantal te distribueren pakketten legt een grote druk op de bezorging aan huis. Tabaks- en gemakswinkels vervullen een belangrijke distributiefunctie in hun verzorgingsgebied.

AANTAL POST- EN PAKKETPUNTEN IN NEDERLAND

Vervoerder Aantal
PostNL 3.800
DHL 2.700
DPD 850
GLS 700
UPS 950
Postmasters 32
Totaal 9.032

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar verwachting zal de komende jaren het aantal consumentenaankopen via internet fors blijven groeien. Voorzien wordt een volumegroei van de pakkettenmarkt van meer dan 10% per jaar. PostNL heeft ruim 65% van die markt in handen. DHL is runner-up met een marktaandeel van circa 20%. De overige pakketvervoerders, die ook pakketpunten hebben ingericht in de retail, zijn: DPD, GLS en UPS. PostMasters is een franchiseorganisatie waarbij kantoorvakhandel, boeken- en gemakswinkels zijn aangesloten.

FINANCIËLE DIENSTEN

De geldautomaten in Nederland gaan veranderen. Rabobank, ABN-AMRO en ING werken samen aan een netwerk van geldautomaten. De automaten van de drie banken krijgen allemaal hetzelfde uiterlijk (geel) en dezelfde naam: Geldmaat. De eerste geldautomaten zijn in 2019 overgegaan naar het nieuwe merk Geldmaat. Alle geldautomaten worden voorzien van nieuwe soware en het nieuwe uiterlijk. Dit duurt tot eind 2020. Door gezamenlijk een netwerk in te richten, zijn minder geldautomaten nodig om toch iedereen te kunnen voorzien van contant geld. Veel geldautomaten blijven op plaatsen waar nu ook een geldautomaat staat. Soms worden ze verplaatst naar een omgeving waar (meer) winkels zijn. Er komen ook nieuwe locaties bij. Er komen minder automaten op locaties waar nu automaten van verschillende banken dicht bij elkaar staan. Uitgangspunt blij dat er overal in Nederland in een straal van vijf kilometer een pinautomaat beschikbaar blij. Op www.geldmaat.nl is de voortgang van dit transitieproces te volgen.

Het aantal bancaire punten in de retail is in 2019 verder afgenomen. Algemene banken beperken het aantal eigen filialen. Alleen ING heeft – naast 208 eigen kantoren – nog een shop in shop formule: het ING Servicepunt (ISP). Vanaf 2020 worden deze omgezet tot zogenoemde digitale servicepunten (DSP’s). In een DSP kan geen contant geld (meer) worden opgenomen. ING zal het aantal DSP’s gedurende 2020 beperken.

Bron: VVP, Vereniging van Postale en Bancaire Zaken (www.vvp.nu)

De productgroep post-, pakket- en gelddiensten in de Omzetmonitor Gemakswinkels omvat, naast de verkoop van traditionele postzegels, ook de zegelwaarden die uit de scanner rollen op het post-/pakketpunt in de winkel en de zegelwaarden die worden gescand op de aangeboden poststukken of pakketten. Uit de Omzetmonitor Gemakswinkels blijkt dat in 2019 de gemiddelde omzet per winkel € 111.359 was. Dat is een stijging van 6,7% in vergelijking met 2018. Het omzetaandeel van de productgroep post-, pakket- en gelddiensten is in 2019 uitgekomen op 9,5%.

OMZETAANDEEL PRODUCTGROEP POST- EN GELDDIENSTEN

Jaar Omzet Post- en gelddiensten  Omzetaandeel 
2015  108.903   9,5%
2016  108.697   9,5% 
2017  111.795   9,6%
2018  104.415   9,3%
2019 111.359 9,5%

 

 


VVP

De VVP is de onafhankelijke vereniging van retailers met post- en bankdiensten in hun assortiment.
Voor meer informatie kijk op www.vvp.nu

Brief Postmarkt

Hier kunt u de brief lezen van Minister Kamp aan de Tweede Kamer over de toekomstvisie op de Nederlandse postmarkt.