Telefoonkaarten en e-vouching

Telefonie
De meeste tabaks- en gemakswinkels verkopen kaarten met prepaid bel- of internettegoed. Dit zijn met name e-vouchers. Deze e-vouchers worden ter plekke opgewaardeerd en uitgedraaid. Deze prepaid tegoeden zijn of voor telefonie, voor internet (MB’s) of een combinatie van beiden. 

In Nederland zijn meer dan 22 miljoen mobiele telefoons in gebruik. Bijna 70% van deze toestellen werkt op een abonnement of sim-only.

Bekende mobiele telefoonkaarten leveranciers zijn onder meer Lebara en Lycamobile. Deze producten worden onder meer verkocht bij AKO, The Read Shop, Bruna, CIGO, Primera en Vivánt. 

Internet
Prepaid kaarten voor internet gebruik worden door een grote verscheidenheid aan aanbieders aangeboden.

Prepaid betalen
Binnen Tabak en Gemak zijn diverse betaalproducten verkrijgbaar. Dit zijn onder andere Vodafone, Ukash, Vectone, Telfort, Visa en Mastercard. Met name de zogenoemde Creditcard-tegoeden lieten een omzetstijging zien. Nog steeds is er een groep consumenten die geen gebruik wil of kan maken van een reguliere creditcard. Hierdoor vinden deze zogenaamde Prepaid Kaarten steeds meer aftrek. Helaas vindt er ook op behoorlijke schaal fraude met de kaarten plaats en daar zal een ondernemer altijd alert op moeten zijn.

Bron: NSO en Readshop

Omzetmonitor Gemakswinkels
Uit de Omzetmonitor Gemakswinkels blijkt dat in 2017 de gemiddelde omzet van Telefoonkaarten/opwaarderingskaarten per winkel € 43.493 was. Dit is een omzetdaling van ruim 13,9% ten opzichte van 2016 toen de gemiddelde omzet lag op € 50.533. Het omzetaandeel van deze productgroep kwam voor de gemiddelde winkel uit op 3,7%.

 


Marktgids

Het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Deze kunt u hier opvragen.