Wenskaarten

Wenskaarten maken van oudsher een belangrijk onderdeel uit van het assortiment in de tabaks-/gemakswinkel. Ook in 2017 groeide de omzet van 5,9% naar € 42.843. De cijfers maken duidelijk dat de trend van de laatste jaren doorzet: de verkopen (in geld) van fysieke wenskaarten blijft goed op peil. Ondanks het stijgende online initiatieven. Wel is duidelijk dat er minder kaarten worden verstuurd. Wenskaarten worden meer cadeau gegeven bij een cadeau of tijdschriftenpakket.

Het belang van de categorie wenskaarten blijkt onder meer uit:
* 90% van alle huishoudens in Nederland koopt wel eens een wenskaart.
* Gemiddeld ontvangt een inwoner van Nederland meer dan 25 kaarten per jaar,
   waarvan een zesde verjaardagskaarten zijn.
* De meest populaire kaarten zijn de kerstkaarten, die voor ca. 75% deel uitmaken van
  alle seizoen kaarten. Daarna komen de Valentijnskaarten, de Moederdag kaarten,
  Vaderdag kaarten en kaarten met Pasen als populaire seizoenkaarten.
* Van de kopers van wenskaarten is meer dan 70% een vrouw.

Vereniging Wenskaart Nederland
Tijdens de NSO Voorjaarsbeurs (8 april 2018) is de nieuwe Vereniging Wenskaart Nederland gepresenteerd (als opvolger van de voorheen bestaande Stichting). 

In deze vereniging werken samen uitgevers, retailers en verzenders van wenskaarten. Gezamenlijk gaan zij collectieve promotionele campagnes ontwikkelen ter promotie van de wenskaart. Meer info: www.wenskaartnederland.nl\

Omzetmonitor Gemakswinkels
Uit de Omzetmonitor Gemakswinkels blijkt dat in 2017 de gemiddelde omzet van Wenskaarten per winkel € 42.843 was. Dit is een stijging van 5,9% ten opzichte van 2016 toen een gemiddelde omzet van € 40.475 werd genoteerd. Het omzetaandeel van de groep wenskaarten steeg in 2017 naar 3,9%. In 2014 was dit bijvoorbeeld nog 3,3%.


Marktgids

Het jaarlijkse verslag over de branche, marktcijfers, actueel productoverzicht en adresgegevens. Deze kunt u hier opvragen.